DxOMark, terma pemarkahan kamera yang kini semakin popular terutama sekali buat kamera telefon pintar yang baru diperkenalkan.

Sebagai contoh, pemarkahan DxOMark kamera peranti Google Pixel 2 menghampiri 100 menyebabkan ramai yang teruja kerana pemarkahan yang seakan-akan 100/100.

Dengan pemarkahan yang menakjubkan seperti ini, syarikat teknologi seperti Apple, Samsung dan Google akan memberi penekanan terhadap markah DxOMark kamera peranti mereka dan akan dijadikan sorotan pihak akhbar dan juga media-media teknologi.

Sumber: DxOMark

Namun, apakah maksud di sebalik pemarkahan ini?

Seperti yang kita tahu, terdapat banyak faktor penting dalam pembinaan sesebuah kamera telefon pintar.

Jadi, meletakkan penanda aras sesebuah kamera pada hanya satu markah keseluruhan sahaja adalah sedikit kurang tepat.

Sekiranya anda pergi ke laman web DxOMark dan skrol ke bawah mana-mana laman peranti (contoh dibawah Google Pixel 2), anda akan dapati pecahan-pecahan faktor yang diuji oleh DxOMark.

Sumber: DxOMark

Untuk pengetahuan anda, markah keseluruhan yang dijadikan penanda aras oleh syarikat-syarikat teknologi tersebut bukanlah markah keseluruhan daripada 100.

Berbeza daripada sistem purata, DxOMark menggunakan sistem berwajaran (weighted system) yang ditentukan oleh DxOMark sendiri.

DxOMark juga telah menyatakan bahawa kita tidak perlu risau sekiranya markah menjangkaui 100.

Sumber: DxOMark

Sekarang anda dah tahu apakah maksud pemarkahan DxOMark, bolehlah anda membuat keputusan yang lebih baik sebelum membeli telefon pintar yang baru.

Sekiranya anda dapati artikel ini membantu, kongsilah bersama rakan-rakan dan pastikan mereka juga membuat keputusan yang bijak!  =)

Sumber artikel: dxomark.com, Marques Brownlee (MKBHD), petapixel.com

Categories: Informasi

Komen di ruangan ini