Casey Neistat merupakan seorang YouTuber. Beliau menjadi YouTuber yang sangat terkenal apabila beliau mula menghasilkan vlog setiap hari sejak 26 March 2015.

Saya berasa sangat kagum kerana beliau berjaya menghasilkan daily vlog sebanyak 490 kali berturut-turut sebelum berhenti pada 20 Julai 2016!

(Casey masih menghasilkan video di YouTube, cuma bukan lagi daily vlog)

Sumber Gambar: Hollywood.com

Untuk melakukan sesuatu seperti ini, seseorang harus mempunyai daya tahan, semangat serta dorongan yang jitu.

Pada saat permulaannya di YouTube, beliau telah mengambil masa 5 tahun untuk mencecah 500k subscriber. Setelah mula menghasilkan daily vlog, subscribers beliau melonjak kepada 500k dalam masa 5 bulan sahaja!

Jumlah subscribers beliau terus meningkat secara mendadak dan di saat penulisan ini, channel YouTube beliau telah mencapai sebanyak 7.8 juta subscribers. Hebat kan?

Sumber Gambar: Bryan Derballa

Apakah yang menjadikan Casey Neistat begitu istimewa dan menyebabkan orang ramai ingin terus menonton video-video yang dihasilkan oleh beliau?

Peralatan bukan suatu penghalang

Bagi Casey, peralatan videografi dan fotografi bukanlah sesuatu yang perlu diutamakan.

Sekiranya kita melihat kembali sejarah beliau, beliau telah menggunakan pelbagai jenis video kamera, kamera point & shoot dan juga kamera DSLR.

Sumber Gambar: Bryan Derballa

Beliau selesa menggunakan apa sahaja gear yang berhampiran bagi menghasilkan video yang menarik.

Always use the best camera that you have at your disposal.” Casey Neistat

Memberi kepentingan kepada cerita

Apa yang menjadi kunci kejayaan Casey adalah kebolehan beliau untuk bercerita.

Dalam episod vlog ini, beliau telah sedikit sebanyak memberikan beberapa tips untuk menghasilkan video yang mempunyai jalan cerita yang menarik.

Sumber Gambar: Vlog Casey Neistat

Secara asasnya, untuk menghasilkan jalan cerita yang menarik, kita boleh fokus untuk menghasilkan jalan cerita yang mempunyai 3 babak utama iaitu permulaan, konflik, dan resolusi.

Story is king. Everything else is slave to story.”

Konsisten

Pada pendapat saya, apa yang menyebabkan Casey berjaya meraih begitu banyak subscribers, selain daripada cara penghasilan vlog yang unik, beliau juga konsisten.

Sumber Gambar: Pinterest

Setiap hari, untuk 490 hari, beliau berjaya merakam, edit dan publish vlog beliau.

Walaupun ada hari-hari yang beliau kepenatan atau hari beliau berakhir dengan lewat, beliau tetap berjaya publish video ke YouTube channel.

Cinematografi

Selain daripada merakam vlog dengan menggunakan satu kamera dan dengan satu sudut, Casey telah mengubah style vlogging yang terlalu biasa di gunakan pakai oleh vloggers sebelum ini.

Walau kemana sahaja beliau pergi, beliau akan merakam video sama ada dengan menggunakan kamera telefon pintar, point & shoot, DSLR/Mirrorless, ataupun drone.

Sumber Gambar: Cinematiclab.com

Selalunya dalam satu episod, beliau menggunakan kombinasi peralatan-peralatan ini dan ini merupakan satu faktor yang menyebabkan episodnya kelihatan lebih menarik.

Casey juga akan mengambil masa untuk merakam pelbagai sudut bagi sesuatu babak. Contohnya, aksi beliau masuk ke dalam hotel pun akan ada 3 hingga 4 sudut berbeza.

Ini meningkatkan tahap cinematografi and menjadikan vlog beliau kelihatan seperti sebuah filem dan bukan video vlog yang biasa.

Tema yang menarik

Untuk setiap episod, Casey akan berusaha untuk mencari coretan dari seharian beliau yang menarik untuk dijadikan cerita.

Beliau tidak membawa audience bersama beliau untuk setiap liku kehidupan kerana vlog yang dihasilkan bukan lah sebuah jurnal.

Sebaliknya, vlog beliau adalah seperti sebuah filem menarik yang mempunyai babak-babak yang memberangsangkan penonton.

Sebagai contoh, dia juga memperkenalkan segmen seperti  “Mail-time” dan “Q&A”. Kedua-dua segmen kecil ini menambahkan lagi konten menarik dalam vlog beliau.

Sumber Gambar: Vlog Casey Neistat
Sumber Gambar: Vlog Casey Neistat

“You have to have your own thing. Be original.” – Casey Neistat

Ini adalah kata-kata Casey. Maksudnya, anda haruslah menjadi diri anda sendiri dan bukanlah menghasilkan sesuatu yang sama dengan orang lain.

Sekiranya anda juga ingin menceburi YouTube, pastikan anda selesa dan yakin akan diri sendiri untuk menyampaikan cerita anda dengan cara anda yang tersendiri.

Sumber Gambar: Cinematiclab.com

Sekiranya anda meniru bulat-bulat, itu tiada makna kerana penonton ingin melihat diri anda yang unik, bukan seorang Casey tiruan (atau sesiapa sekali pun).

Anda juga haruslah ingat bahawa tidak semestinya anda akan mencapai tahap Casey Neistat sekiranya anda mengamalkan tip-tip ini.

Tapi diharapkan tip-tip dapat meningkatkan lagi mutu dan hasil ciptaan anda tak kisahlah video, fotografi, seni, dan lain-lain lagi.

Semasa berada di New York City baru-baru ini, saya ada mencuba untuk berjumpa dengan Casey tapi apakan daya,  nasib tidak menyebelahi saya sebab beliau berada di Los Angeles pulak.

Alang-alang dah ada depan pejabat Casey, saya ambil peluang untuk mengambil “selfie” di depan pejabat beliau untuk jadi kenangan.

Bolehlah saya kata, “I was there”, hehehe.

Categories: Inspirasi

Komen di ruangan ini