Pernahkan anda terfikir bagaimana mahu tingkatkan lagi mutu atau bagaimana mahu membangunkan style fotografi sendiri?

Saya selalu terfikir terutama sekali masa awal permulaan dan bertanya kepada diri “kenapa gambar aku biasa sahaja? kenapa gambar fotografer itu menimbulkan rasa misteri dan punyai nilai estetik yang jauh lebih tinggi?”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Penang, 2015

Pada kebiasaannya, seseorang yang baru bermula akan ada kecenderungan untuk ikuti jenis fotografi yang di minati.

Contohnya kalau saya meminati fotografi perkahwinan, hasil kerja fotografer perkahwinan sahaja lah yang saya ikut.

Sekiranya saya minat fotografi jalanan, style itu sahajalah yang saya akan ambil tahu.

Jika ini diteruskan, gambar yang dihasilkan akan sama sahaja dengan fotografer-fotografer yang di ikuti itu dan menjadikan kita ini boring dan tidak dapat membangunkan style fotografi tersendiri.

2016.05.15 Myra Off-Camera Flash-05-12
Myra, 2016

Apa yang lebih menyedihkan, ia akan menyebabkan semua orang buat benda yang sama dan tidak akan ada keunikan kepada hasil kerja masing-masing.

Setelah saya mula membaca dan mengenal dengan lebih mendalam apa itu fotografi, saya mula jauhkan diri dari hanya melihat kepada fotografer perkahwinan.

Sebagai seorang yang kreatif kita harus cuba mencari sumber inspirasi dari pelbagai jenis elemen yang terdapat dalam dunia ini.

Apabila kita baca temuramah bersama kebanyakan fotografer profesional tempatan atau antarabangsa, mereka sering kali nyatakan sumber inspirasi yang berlainan dari fotografi itu sendiri.

Sebagai contoh, kita boleh cari inspirasi dari melihat filem dan lihat bagaimana direktor mengarahkan jurukamera beliau.

Apakah sudut yang digunakan dan pada masa yang bila? Apakah kesan dari sudut yang digunakan itu?

Adakah ia menjadikan subjek lebih berkuasa ataupun sebaliknya? Adakah ia berfokus kepada satu subjek ataupun mengambil kira banyak elemen dalam satu frame.

2015.06.08 KRABI 000710
Krabi, 2015

Adakah direktor menggunakan warna cerah ataupun warna malap bagi menimbulkan mood yang berbeza?

Adakah dia juga mengambil peranan shadow dalam sesuatu scene?

Pelbagai soalan boleh dibangkitkan dan secara tidak langsung, kita sudah mula berfikir untuk mencari elemen-elemen yang boleh meningkatkan lagi mutu fotografi kita.

Contoh diatas hanyalah satu dari pelbagai lagi jenis inspirasi.

Apa yang hendak disampaikan di sini adalah kita harus melebar dan meluaskan pemandangan kita sebagai seorang fotografer.

Anak-anak saudara, 2016

Cari lah sumber inspirasi selain dari fotografi dan lihat samada anda boleh aplikasikan dalam seni & karya anda masing-masing.

Apakah sumber inspirasi anda? Kongsikan bersama kami di ruangan komen.

Categories: Inspirasi

Komen di ruangan ini