Assalamualaikum dan salam sejahtera semua pembaca MKG,

Baiklah, saya baru sahaja kembali dari Seoul bersama kenangan yang saya ingin kongsi dan juga nota-nota ringkas tentang setiap gambar yang saya harap dapat sedikit sebanyak membawa manfaat kepada para pembaca MKG.

Senarai gear:

  1. Canon 70D
  2. Canon 50mm 1.4
  3. Tamron 10-24mm f.3.5-4.5
  4. Lenspen lens cleaner
  5. Samsung Galaxy J7 (digunakan sebagai timer untuk saya selfie sorang-sorang haha)

Kombinasi yang agak berat, tapi saya belum mampu tukar ke sistem yang lebih ringan. Sobs.

Sudah tentu setiap kali perjalanan, saya akan ambil gambar landskap dan juga rakan-rakan saya.

Tetapi memandangkan kali ni saya cuma membawa dua buah beg kecil sahaja, tripod terpaksa saya korbankan. Jadi, gambar landskap tidaklah sebanyak mana saya dapat ambil kali ni.

Apapun, ayuh lihat gambar-gambar di bawah bersama sedikit perkongsian dari saya. Boleh juga rujuk lokasi setiap gambar kalau nak pergi melancong nanti ye hehe.

Semua gambar diambil menggunakan Aperture mode, kecuali dinyatakan sebaliknya.

Contoh gambar dari lens 50mm 1.4:

IMG_2841.jpg
f/1.6, 1/1250s, ISO200

Akzira, gadis dari Uzbekistan yang sangat fasih berbahasa Rusia, Uzbek, German, Korea dan lagi yang saya pun lupa dah.

Memandangkan dia sangat fotogenik, saya cuma minta dia jalan sambil toleh ke belakang sekali sekala. Titik fokus saya biar berada di tengah kerana di situ titik fokus kamera paling sensitif.

Berkenaan setting pula, sudah tentu ramai faham kenapa saya gunakan aperture 1.6.

Tetapi kenapa ISO200? Sebab saya tak mahu bagi peluang gambar jadi kabur lansung memandangkan langit sedikit mendung.

Shutter speed yang terhasil dari ISO200 ini ialah 1/1250s. Kalau gunakan ISO100 pun, boleh dapat paling kurang dalam 1/500s. Tapi, saya mahukan shutter speed yang laju yang dapat ‘menghentikan masa’ dan menangkap momen ini.

Lokasi gambar diambil: Seonyudo Park, Seoul.

IMG_3059.jpg
f/1.4, 1/2500s ,ISO100

Langit amatlah cerah, cuma bayang-bayang kurang kelihatan kerana subjek berada betul-betul dalam kawasan yang dilitupi awan. Memandangkan ISO100 pun sudah cukup untuk saya dapatkan shutter speed 1/2500s, tak perlulah saya tinggikan lagi setting ISO.

IMG_3049.jpg
f/1.4, 1/5000s, ISO100

Seperti yang saya ceritakan tadi, pada waktu ini hanyalah sesetengah kawasan mendapat cahaya matahari secara lansung.

Jika dilihat dari shutter speed, shutter speed gambar ini adalah dua kali ganda lebih pantas daripada gambar sebelumnya (1/2500s vs 1/5000s) kerana kawasan ini mendapat cahaya matahari yang sedikit kuat.

Kesannya? Cahaya matahari akan kelihatan pada satu belah sahaja, iaitu belah kanan subjek (kelihatan pada baju dan rambut beliau).

Kalau anda tidak sukakan kesan ini, boleh cari kawasan yang memang mendung dan dilitupi awan. Ya, begitulah sedikit cara untuk memanipulasi cahaya semulajadi bagi mendapatkan gambar yang anda inginkan.

Lokasi dua gambar di atas: Taman di hadapan Lotte Department Store, Jamsil, Seoul.

IMG_3209.jpg
f/1.4, 1/3200s, ISO100, Exposure compensation +0.3

Berbeza dengan gambar-gambar lain di atas, gambar ini saya gunakan exposure compensation +0.3 kerana pada pendapat saya, terdapat banyak elemen cerah dalam latar belakang gambar (padang rumput dan langit), jadi ada kemungkinan kamera ini akan mengubah shutter speed menjadi terlebih pantas, lalu menghasilkan gambar yang sedikit gelap.

Langit pula sedikit mendung, tetapi cahaya masih lagi cukup terang.

Lokasi: Olympic Park, Seoul

Baiklah, satu contoh gambar potret pada waktu malam:

IMG_3249.jpg
f/1.4, 1/1600, ISO1600

ISO tinggi akan merosakkan gambar? Jangan risau, teknologi kamera makin canggih. ISO1600 pun saya berani guna walaupun menggunakan body crop sensor. Kalau full frame, ISO1600 ni macam dalam tahap sangat selamat lagi lah.

Satu tip yang dapat dikongsi, carilah juga sumber cahaya. Jika lansung tiada sumber cahaya, ISO25600 pun masih dapat menghasilkan gambar, tetapi mungkin tahap ‘noise’ yang terhasil akan menjadi terlalu ketara.

Lokasi: Hyundai Department Store, Songdo New City, Incheon

IMG_2857.jpg
f/1.6, 1/5000s, ISO100

Ok saya sahaja belanja gambar selfie menggunakan Samsung Galaxy J7, dihubungkan terus kepada Canon 70D menggunakan wifi. Sangat berguna kalau anda malu nak mintak orang ambilkan gambar haha.

Lokasi: Gangnam, Seoul

Koleksi gambar menggunakan lens ultra wide Tamron 10-24mm:

IMG_3243.jpg
f/3.5, 1/8s, ISO6400

Bagaimana mahu mendapatkan gambar portret dalam kereta yang terlalu sempit dan cahaya pula semakin malap? (Matahari hampir terbenam pada waktu ini)

Saya gunakan sahaja ultra wide lens pada aperture maksima f/3.5 dan ISO6400! Gambar masih dapat ditangkap, dan ini adalah lebih baik daripada gambar yang kabur kerana shutter speed terlalu perlahan.

Jangan takut untuk naikkan ISO ye, asalkan kita dapat tangkap momen tersebut!

Lokasi: dalam kereta Cik Sooyeon menghala ke Songdo.

Di bawah ini adalah satu lagi contoh berani mati saya ambil gambar menggunakan lens ultra wide pada aperture f/3.5, ISO3200, 10mm dan shutter speed 1/3 saat. Pada shutter speed ini, peluang untuk gambar menjadi blur adalah sangat tinggi memandangkan kawasan taman ini agak malap!

IMG_3305.jpg
f/3.5, 1/3 saat, ISO3200, 10mm

Nasib baik model tak bergerak dan saya kawal pernafasan agar gambar diambil sewaktu jantung tidak berdegup. Terdapat ruang masa yang sangat pendek antara degupan jantung, jadi pada waktu itulah saya snap gambar di atas.

Lokasi: Central Park, Songdo, Incheon

IMG_2852.jpg
f/8, 1.3s, ISO100, 11mm – mod manual

Lokasi: berhampiran stesen Konkuk University, Seoul

Saya letakkan kamera atas handrail sahaja. Nasib baik tak jatuh haha. Kawasan ni menjadi laluan orang ramai, jadi jika struktur tidak cukup stabil, gambar pun boleh jadi kabur.

IMG_3288.jpg
f/8, 8s, ISO100, 11mm – mod manual

Lokasi: Hyundai Department Store, Songdo, Incheon.

Struktur tangga dan garisan bangunan ini boleh dimanipulasikan menggunakan lens ultra wide untuk menghasilkan gambar seperti ini.

IMG_3301.jpg
f/8, 8s, ISO400, 10mm – mod manual

Lokasi: Central Park, Songdo, Incheon

Bagi sesiapa yang inginkan kelainan, bolehlah singgah di taman ini. Banyak lokasi menarik untuk menghasilkan gambar-gambar seperti di atas. Hanya lebih kurang dua jam dari Seoul menaiki tren.

Nota: ISO400 kerana saya tidak mahu tunggu terlalu lama hehe. Kalau ISO100, mungkin saya kena tunggu sehingga 30 saat. Memandangkan saya datang dengan rakan-rakan, saya tak mahu mereka menunggu terlalu lama juga.

IMG_2957.jpg
f/8, 1/400s, ISO100, 10mm

Gambar terakhir ini memaparkan senibina universiti ini yang berlatarbelakangkan langit yang biru. Inilah sebab saya gemarkan lens ultra wide! Langit akan kelihatan lebih dramatik!

Lokasi: Yonsei University, Seoul.

Siapa akan melancong pada hujung tahun ini? Kalau rajin dan minat landskap, boleh bawa tripod ye hehe. Saya pula fokuskan 50:50 sahaja antara potret dan landskap pada kali ini, jadi saya tidak mengembara dengan segala kelengkapan.

Semoga post kali ini ada bermanfaat dan selamat mencuba!

Categories: Koleksi MKG

Komen di ruangan ini