Minolta 700

BAGAIMANA LENSA BERBENTUK BULAT SEPERTI DONAT, TETAPI MENGHASILKAN GAMBAR YANG BERBENTUK SEGI EMPAT SEPERTI SEBUAH PADANG BOLA?

Kawan-kawan, pernahkah kau terfikir, bagaimana mungkin lensa kamera yang berbentuk bulat, menghasilkan gambar yang berbentuk segi empat?

Dan mengapa secara keseluruhannya gambar yang terhasil dari kamera di atas dunia ini, sama ada di langit atau di bumi, berbentuk segi empat?

Bukan bulat, bujur atau segi lapan.

Aduh. Jangan stress dahulu. Rileks. Kita baca ini pelan-pelan ya.

Kecanggihan teknologi marcapada kini memberikan kau kebebasan untuk mendokumentasikan segala acara yang kau lalui dari hari ke hari.

Sama ada dengan cara menangkap gambar atau merakamnya di dalam kehidupan seharian, terpulang.

Pokoknya, kecanggihan kini memberikan kebebasan yang tidak terbatas untuk kau meneroka.

Tetapi, disebalik penerokaan yang tidak terbatas ini, pernahkah kau terfikir akan persoalan menarik yang memecahkan kepala otak ini?

Bagaimana hal ini berlaku? Iya, hal lensa bulat dan gambar segi empat ini lah.

Yang sebenarnya, lensa bukanlah bekerja dengan sendiri untuk menghasilkan sebuah gambar.

Ini bukanlah pula bermakna, tanpa lensa, gambar tetap akan terhasil. Bukan begitu.

JADI BAGAIMANA?

Pengesan Imej

Sumber Gambar

Hakikatnya, kamera memerlukan sebuah lagi komponen untuk berfungsi dengan sempurna.

Pada kamera lama, iaitu kamera zaman atuk dan abah kita, komponen penting ini dinamakan ‘filem’.

Di dalam kamera digital yang serba canggih manggih ini pula, ianya dikenali sebagai ‘image sensor’ (akan ditulis sebagai ‘pengesan imej’ selepas ini).

Seketul Filem

Sumber Gambar

Cahaya yang dilantunkan daripada objek yang kau tangkap, akan memasuki ke dalam ruang kamera melalui sebuah lensa.

Kerja sebuah lensa ialah untuk ‘membengkokkan’ cahaya dan memfokuskannya kepada filem atau pengesan imej ini.

SEJARAH BENTUK LENSA YANG BULAT.

Para pereka cipta kamera pada awal dahulu sudah mengenal pasti, yang bentuk bulat ialah bentuk yang terbaik untuk dibuat lensa.

Hal ini kerana, lensa yang bulat akan memfokuskan cahaya dengan lebih padu ke arah pengesan imej.

BOLEHKAH LENSA DIBUAT DALAM BENTUK PETAK?

Ya, semestinya boleh.

Lensa boleh dibuat di dalam pelbagai bentuk, tetapi bagi pereka cipta kamera sejak azali lagi, mereka telah bersepakat yang lensa yang dibuat dalam bentuk bulat, akan menghasilkan gambar yang terbaik pada filem nanti.

Jadi, mengapa diciptanya lensa bulat, tetapi diciptanya pula filem yang bersegi empat?

Argh. Tension.

Rileks ya.

LENSA BULAT, PENGESAN IMEJ PETAK. APA SEMUA INI?

Minolta 700

Salah satu alasan mengapa lensa dicipta dalam bentuk bulat, tetapi filem dalam bentuk segi empat ialah, ianya berkait rapat dengan naluri semula jadi seorang kejadian manusia yang hakiki.

Fikirkan tentang semua gambar-gambar yang kau pernah tengok sama ada gambar daripada kamera filem atau digital, lukisan daripada pelukis terkemuka atau poster-poster.

Apakah bentuk objek ini semua?

Semestinya segi empat bukan?

MENGAPA?

Jika kita memikirkan hal untuk menggantung dan menayangkan gegambar kepada umum atau diri sendiri, kita selalunya akan menggantungkannya pada dinding.

Dan apakah bentuk dinding itu? Sudah semestinya segi empat tepat atau segi empat sama bukan?

Jika kita ingin membingkaikan gambar, kita juga akan lebih mudah andai menggunakan bingkar segi empat tepat atau segi empat sama.

Kerana bingkai gambar itu senang untuk dibikin dan mudah juga untuk dipamerkan atau digantungkan ke dinding yang mempunyai bentuk yang sama.

Jadinya, pereka cipta kamera sebenarnya cuma kembali kepada asal usul sifat semulajadi manusia.

Disebabkan itulah, mereka mencipta gambar yang berbentuk segi empat.

LAGI?

Sejalur Filem

Salah satu lagi alasan kukuh yang boleh diterima pakai ialah, pernahkah kau melihat potongan filem yang dikeluarkan daripada kamera analog?

Jika pernah, kau mesti tahu filem itu datang daripada sebuah kanister (bekas filem yang ada tulis Kodak atau jenama lain), dan berbentuk satu jalur segi empat yang sangat panjang.

Oleh kerana untuk memudahkan urusan penyimpanan filem di dalam kanister yang legap cahaya, filem dicipta di dalam bentuk segi empat.

Disebabkan hal inilah, ianya lebih efisyen untuk menggunakan bentuk segi empat sebagai filem atau pengesan imej berbanding bentuk bulat, bujur atau segi lapan belas.

Sebegitu jugalah juga keadaannya hari ini.

Pengesan imej di dalam kamera moden masih mengekalkan bentuk segi empat.

Selain untuk mengekalkan tradisi kamera lama zaman nenek moyang yang sebetulnya perlu dikekalkan, menggunakan bentuk segi empat sebagai pengesan imej di dalam kamera juga akan menghasilkan gambar yang lebih bagus dan berkualiti.

LENSA BULAT, GAMBAR BULAT.

Diana + Fisheye Lens

Lensa bulat sememangnya menghasilkan gambar yang bulat di dalam kamera.

Walaubagaimanapun, imej yang terhasil di bucu gambar, akan mengalami dan mempunyai banyak ‘distortion’ atau gangguan, atau dikenali juga sebagai ‘abberations’ atau penyimpangan

(Baca: ‘Abberations’ ialah kegagalan jalur cahaya untuk menumpu kepada satu titik focus disebabkan oleh batasan lensa).

Untuk membetulkan masalah penyimpangan dan menghasilkan gambar yang normal dan berkualiti, pengesan imej yang berbentuk segi empat ini akan ‘crop out’ atau memotong keluar imej yang terhasil di bucu gambar yang terkesan daripada lensa yang berbentuk bulat itu.

Dalam erti kata lain, pengesan imej berbentuk segi empat ini akan mengekalkan gambar yang terbaik mutunya yang terhasil daripada lensa yang berbentuk bulat.

Kesimpulannya, sudahkah kau semua faham, bagaimana lensa kamera yang berbentuk bulat seperti donat, tetapi menghasilkan gambar yang berbentuk segi empat seperti sebuah padang bola?

Tamat.

Categories: Teknikal

Komen di ruangan ini