Assalamualaikum dan apa khabar semua?

Baiklah pada kali ini, saya ingin bercerita sedikit tentang kisah sahabat saya, Halim yang telah melawat kawasan Kuala Selangor bersama saya, dan dia telah mendapat beberapa tips untuk menjadikan gambar yang ditangkap lebih menarik!

Dan yang lagi menarik, semua gambar dalam artikel kali ini diambil menggunakan smartphone sahaja (Samsung Galaxy J7 Prime dan A5)

Pada awalnya, dia dan saya telah mengambil gambar di sekitar stesen Petronas, kemudian kami membandingkan gambar yang kami ambil.

Gambar yang dia ambil:

20170804_130411 - Copy.jpg

Jadi, sebelum saya ceritakan dengan lebih lanjut bagaimana untuk memperbaiki komposisi gambar ini, saya mahu anda perhatikan perkara berikut:

 • Elemen di sebelah kiri gambar, iaitu tanda ‘keluar’, dan tanda ‘BERHENTI’.
 • Elemen di tengah gambar, iaitu motor di dua-dua belah dan posisi badan serta kepala saya.
 • Elemen di sebelah kiri, iaitu tanda besar logo PETRONAS.
 • Elemen melintang yang paling dominan ataupun garisan horizon (garisan yang memisahkan darat dengan langit).

Sebagai info tambahan, gambar di atas diambil dari aras mata, iaitu kamera dipegang pada ketinggian yang sama dengan kepala manusia dengan ketinggian 180cm.

Ayuh kita lihat komen-komen berikut yang dapat kita jadikan rujukan untuk menambahbaik gambar di atas:

20170804_130411 - Copy - Copy.jpg

 1. Garisan melintang horizon adalah senget. Garisan horizon ini menjadi penanda aras atau indikator yang utama sekiranya gambar yang diambil adalah senget.
 2. Di sekeliling muka subjek, terdapat banyak elemen lain seperti pokok-pokok dan juga jalan di belakang. Ini membuatkan tumpuan ke subjek sedikit terganggu.
 3. Tanda keluar seperti tidak mempunyai sebarang erti atau peranan yang penting dalam gambar ini. Ini adalah kerana tanda besar logo PETRONAS di belakang sudah cukup untuk menceritakan latar tempat dalam gambar ini. Saya akan buang elemen ini dalam gambar yang saya ambil di bawah.

Untuk gambar di bawah, saya tidak mengambil gambar pada aras kepala saya, tetapi telah sedikit menurunkan badan saya agar gambar diambil pada paras pinggang saya (sekitar 100cm).

20170804_130352_copy.jpg

Untuk gambar di atas, saya telah melakukan beberapa perkara:

 1. Merendahkan sedikit paras kamera dan memastikan garisan horizon lurus. Dengan melakukan langkah-langkah tersebut, saya telah mengurangkan elemen yang mengganggu fokus kepada kepala subjek. Pokok-pokok dan jalan juga telah jauh daripada kepala subjek.
 2. Memastikan elemen sebelah kiri yang tidak mempunyai sebarang peranan penting seperti tanda keluar dari stesen gas tiada dalam gambar. Hanya tanda ‘BERHENTI’ yang masih ada dalam gambar di atas.
 3. Saya juga telah menambah satu elemen baru di bahagian kanan gambar, iaitu bumbung petronas yang berwarna hijau itu. Bentuk bumbung itu telah memberikan sedikit kesan tiga dimensi yang menjadikan jarak antara latar belakang dan juga subjek lebih kelihatan.

20170804_130352_copy.jpg

Secara lebih jelas:

 1. Garisan di belah kiri menunjukkan garisan horizon yang sudah lurus.
 2. Bulatan di sekitar kepala subjek menunjukkan tiada lagi gangguan oleh elemen lain sekitar kepala subjek.
 3. Garisan di sebelah kanan menunjukkan kesan bentuk bumbung yang mempunyai peranan seperti garisan yang semakin pergi jauh daripada subjek. Ini menimbulkan kesan tiga dimensi dan jarak yang lebih dapat dirasai dalam gambar di atas.

Seterusnya, kami telah melawat Bukit Malawati di Kuala Selangor. Kami telah melawat sekitar kawasan meriam dan mengambil beberapa gambar. Salah satunya adalah seperti di bawah:

1502024770121.jpg

Untuk gambar ini, dia telah cuba untuk mengambil gambar pada aras yang lebih rendah, iaitu betul-betul di atas tanah.

TIPS: Sekiranya paras kamera adalah lebih rendah daripada subjek, ini dapat menimbulkan kesan subjek mempunyai kelebihan atau kuasa dalam gambar tersebut.

Namun, pada pendapat saya, perkara yang boleh diperbaiki dalam gambar di atas ialah jarak antara kamera dan subjek. Juga terdapat elemen di hadapan seperti lantai simen) yang menggangu foreground gambar.

Jarak yang terlalu jauh akan membuatkan subjek nampak lemah, walaupun gambar diambil pada aras yang rendah. Untuk membaiki perkara ini, cuba ‘zoom menggunakan kaki’ anda. Atau dalam erti lain, jalan sahaja lebih dekat ke arah subjek.

Hasil daripada mengambil gambar lebih dekat dengan subjek, dari aras yang rendah:

(TIPS: saya menggunakan fungsi HDR pada kamera. Ini adalah kerana fungsi HDR akan mengawal langit daripada menjadi terlalu terang dan mencerahkan bahagian gambar yang gelap)

20170805_082633.jpg

Subjek kelihatan gagah dan ibarat mempunyai kuasa jika gambar diambil dari bawah.

Jadi hasil daripada artikel ini:

 1. Anda boleh cuba bereksperimen dengan mengambil gambar dari aras tinggi dan aras bawah untuk lebih memahami perbezaan ini.
 2. Anda boleh cuba memastikan garisan horizon lurus sewaktu mengambil gambar.
 3. Anda boleh cuba mendekatkan diri dengan subjek.
 4. Anda juga boleh kurangkan elemen yang mengganggu fokus terhadap subjek dalam gambar.

Setelah mempraktikkan tips di atas, Halim berkata:

Rupanya selama ini kamera ini berada di tangan yang salah.

Haha walaupun kamera smartphone sahaja, tapi jika diguna dengan betul, hasilnya pasti cantik!

Selamat mencuba!

Categories: Teknikal

Komen di ruangan ini