Salam dan selamat sejahtera wahai pembaca MKG sekalian.

Yaaa, pernahkah anda diminta untuk mengambil gambar kahwin sekadar untuk membantu saudara atau adik-beradik anda?

Sekiranya anda merupakan jurufoto yang berpengalaman, sudah tentunya ini bukan masalah yang besar bagi anda.

Tetapi sekiranya anda bukan jurufoto professional dan tiba-tiba jurufoto professional itu sakit perut ataupun tayar pancit tengah jalan mengakibatkan beliau tidak dapat menjalankan tugas, adakah anda bersedia untuk mengambil alih?

Adakah anda bersedia?

3…2….1…habis masa untuk berfikir. Majlis sudahpun bermula!

Jom saya kongsi beberapa gambar dan tips yang boleh anda jadikan inspirasi atau panduan sekiranya anda tiba-tiba diminta mengambil gambar sewaktu perkahwinan.

1. Terapkan mindset “Aku mesti dapatkan gambar ini!”

Benar! Anda adalah jurufoto yang ditugaskan untuk mengabadikan kenangan pengantin tersebut pada hari bersejarah mereka. Anda perlu memastikan kenangan mereka dapat dirakam walaupun akan terdapat beberapa cabaran sewaktu majlis nanti.

IMG_4264-116.jpg
Fisheye lens dan persediaan awal telah membantu saya mengambil gambar ini.

Cuba anda perhatikan gambar di atas. Lihat betapa ramainya tetamu majlis ini. Persoalannya, bagaimanakah anda mahu mencari ruang supaya anda tidak terlepas moment-moment penting seperti di akad nikah atas?

Oleh sebab itu, mindset “aku mesti dapatkan gambar ini” adalah penting.

Dengan mindset ini, anda akan segera bertindak mencari ruang yang sesuai dan bersedia untuk mengambil gambar dari awal lagi.

Anda perlu tahu aturcara majlis supaya anda dapat bersedia di posisi tertentu untuk mendapatkan gambar terbaik.

Tanpa mindset ini, anda akan jadi kurang peka, dan secara tiba-tiba anda sudah pun terlepas momen penting dalam majlis tersebut.

2. Gunakan segala peralatan yang anda biasa guna

Menggunakan kamera dan lens yang anda biasa gunakan adalah lebih baik daripada menggunakan kamera, flash, lens, dan segala peralatan lain yang tidak pernah anda gunakan sebelum ini.

Canon-6D-vs-D600-Back.jpg

Sumber gambar

Perbezaan kawalan antara Canon 6D dan Nikon D600 dapat dilihat dalam gambar di atas.

Bagaimana jika selama ini anda menggunakan Canon, tetapi tiba-tiba terpaksa menggunakan kamera Nikon?

Saya tidak bercakap tentang kualiti imej kerana dua-dua kamera mampu menghasilkan gambar yang sangat cantik. Semuanya bergantung kepada skil jurufoto masing-masing.

Tetapi, susunan punat kawalan (button layout) yang berbeza antara kedua-dua kamera sudah tentunya akan membuatkan anda terkebil-kebil dan tidak pasti apa yang perlu ditekan untuk menukar setting dengan segera sewaktu majlis berlangsung.

3. Dapatkan beberapa idea untuk komposisi gambar.

Ya benar, anda perlu buat ‘homework’ sedikit, walaupun untuk beberapa minit sebelum majlis supaya anda bersedia untuk mencari sudut-sudut menarik sewaktu majlis berlansung sekejap lagi!

Ayuh lihat contoh-contoh gambar di bawah berserta ulasan dari MKG:

img_40261271.JPG
Natural framing menggunakan tetamu sahaja

Tetamu ramai berada di hadapan pengantin? Jadikan sahaja mereka sebagai ‘natural frame’ anda seperti dalam gambar di atas.

Saya berada di belakang tetamu. Sewaktu pengantin perempuan tersenyum dengan gurauan para tetamu, saya mengambil peluang ini untuk merakam momen seperti di atas.

13513413425_ae9cb5ce6b_o.jpg
Pose romantik pengantin dari jarak yang sedikit jauh

Gunakan lens prime 50mm atau 85mm jika ada. Berdirilah sedikit jauh daripada pasangan pengantin dan biarkan mereka tersenyum melihat wajah masing-masing.

Jika jurufoto berada terlalu rapat, ada kemungkinan pose serta raut wajah pengantin mungkin kurang natural kerana mereka sedar bahawa ada kamera sedang ‘memerhatikan’ mereka.

25758158861_6509d8f492_k.jpg
Pose romantik pengantin dari jarak dekat

Sekiranya pengantin agak sporting saja dan memang gila-gila juga, boleh minta diorang pose macam-macam, haha. Boleh request romantik punya posing ke, kemudian berdiri rapat sikit dengan mereka.

Dengan cara ini, anda akan memenuhi gambar dengan pengantin seperti dalam gambar di atas. Dengan memenuhi frame, ia dapat menghasilkan kesan intim atau kelihatan sangat mesra.

9869869653_981d9efda1_k.jpg
Di stesen KTM saja ni

Ok tadi saya share gambar yang diambil menggunakan prime lens. Gambar di atas pula diambil menggunakan kit lens sahaja.

Saya meminta pengantin perempuan untuk cuba mengimbangkan badan beliau sambil sebelah tangan memegang bahu pengantin lelaki, dan sebelah tangan lagi memegang bahagian kaki beliau.

Pengantin lelaki pula tersenyum sambil cuba membantu isteri beliau mengimbangkan badan.

Momen seperti ini saya terus snap!

Dari sudut komposisi, pengantin berada di sebelah kanan gambar sedikit. Tiang-tiang di sebelah kiri pula kelihatan tersusun dari bahagian hadapan kiri, hingga ke tengah-tengah gambar.

Saya tidak mengambil full body shot, kerana jika jarak kamera terlalu jauh daripada subjek, efek bokeh akan jadi semakin lemah (kit lens punya efek bokeh sangat terhad dari jarak jauh 1-2 meter).

4. Jangan lupa ambil gambar perkara-perkara lain selain pengantin.

Terdapat banyak lagi perkara lain yang perlu diabadikan bersama gambar-gambar lain.

Ini kerana pihak keluarga pengantin sudah berhempas pulas dan bersusah payah menghias kawasan majlis supaya kelihatan sangat cantik pada hari tersebut.

Para pengantin juga sudah berhias dengan sangat cantik dan kemas. Pastikan anda tidak ketinggalan detail-detail penting seperti ini.

14312368024_587473082d_k.jpg
Inai di tangan pengantin.

 

14126352460_527608c811_k.jpg
Jangan tinggalkan hiasan di lokasi majlis juga.

 

14242926206_11f0409b7b_k.jpg
Muffin yang lazat!

Sebenarnya banyak lagi perkara tentang fotografi perkahwinan ni yang boleh di ceritakan.

Apa yang tersenaraikan di atas adalah tip-tip yang saya rasa boleh membantu anda sekiranya anda berada dalam keadaan terpaksa menjadi jurufoto. Selamat mencuba!

—————————————————————————–

Di masa akan datang, MKG berasa berminat untuk bertemu dengan para pembaca dan berkongsi pengalaman serta ilmu.

Sekiranya anda berminat, sila isi Google Forms di pautan di bawah.

MyKameraGuy

—————————————————————————–

Categories: Tip

Komen di ruangan ini